Muziek als communicatiemiddel

Als ik op villa Ramon met/voor de bovengroep kook, staat er over het algemeen de radio aan. Nu wil het geval dat mijn favoriete zender (Arrow classic rock) hierop niet te krijgen is en de radio tevens veel stoort.
Bewoners zijn daarom door mij uitgedaagd om muziek vanuit hun cd-collectie mee te nemen naar de keuken, zodat we naar muziek kunnen luisteren die zij, en hopelijk wij, leuk vinden.

Nu had ik Erik 2 keer gevraagd om een cd’tje met de boodschap verras me maar. Opvallend was dat ik Jack Johnson van hem kreeg en de week later een andere cd waarop ook hele rustige muziek op stond. Toen ik tijdens het eten vroeg of hij deze muziek bewust voor mij had uitgekozen, was zijn antwoord ja.
Toen ik vroeg als mijn collega (specifiek) in dienst was geweest, had zij dan ook deze muziek gekregen of wat had je dan voor haar uitgekozen, zei hij dat hij voor haar drukkere muziek zou hebben uitgekozen.
Hem hierop rechtstreeks gevraagd: “Vind je mij te druk?” hierop antwoorde Erik dat dit inderdaad het geval was en dat hij het prettiger vond als ik wat meer “mellow” zou zijn. Hij gaf daarbij wel aan, dat ik niet altijd mellow hoeft te zijn, maar soms is het fijn.
Mijn collega, zei Erik, mocht wel wat meer uit de band springen, vandaar dat hij voor haar wat drukkere muziek zou uitkiezen.

Hoe prachtig is het als cliënten middels muziek kunnen aangeven op welke manier ze het fijn vinden dat wij hun benaderen of hoe zij zich voelen? Soms is het moeilijk voor cliënten om dit met woorden te doen en dan geeft muziek toch een hele mooie ingang tot gevoel en tot een gesprek.

2 thoughts on “Muziek als communicatiemiddel”

  1. Wat een prachtig verhaal inderdaad! Als begeleider kan je met muziek de sfeer op de groep beïnvloeden. Maar andersom dus ook! Wat mooi dat je deze vraag stelde en daar zo’n mooi antwoord op kreeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

top

Deze content wordt niet getoond door je cookie voorkeuren. Accepteer cookies om deze content te zien.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).